Οι παραλίες

Η Ύδρα έχει αρκετές παραλίες με άμμο και βότσαλα ή βράχια. Η πρόσβαση σε αυτές είναι δυνατή με τα πόδια, με γαίδουράκια ή με θαλάσσια μέσα. Κοινο χαρακτηριστικό σε όλες τις παραλίες είναι τα πεντακάθαρα, καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά.

Στη Σπηλιά, στην Υδρονέτα και στο Αυλάκι πηγαίνει κάποιος με τα πόδια, αφού βρίσκονται μόλις λίγα λεπτά έξω από το λιμάνι της Ύδρας.

Στο μυχό του λιμενοβραχίονα, στα βράχια έξω από το λιμάνι, βρίσκεται η Σπηλιά, μια βραχώδης παραλία με έντονη κίνηση, που προσφέρεται για μακροβούτια απο τα βράχια στα πολύ βαθιά και πεντακαθαρά νερά. Ορισμένα βράχια έχουν λειανθεί και επιστρωθεί με τσιμέντο, ώστε να δημιουργείται χώρος για ηλιοθεραπεία. Υπάρχει cafe-snack για να πιείτε τον καφέ σας, ένα παγωμένο χυμό ή αναψυκτικό ή να γευματίσετε πρόχειρα.

Δίπλα η Υδρονέτα, που βρίσκεται στο ομορφότερο ίσως μέρος του νησιού, κάτω από τα κανόνια, πάνω στα βράχια, στην ίδια περιοχή με την Σπηλιά. Και αυτή προσφέρεται για μακροβούτια απο τα βράχια στα πολύ βαθιά νερά. Και εδώ έχουν δημιουργηθεί πλατώματα για ηλιοθεραπεία, όπως επίσης υπάρχει και εδώ cafe-snack για να πιείτε τον καφέ σας, ένα παγωμένο χυμό ή αναψυκτικό καθώς επίσης και εστιατόριο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα.

Μετά την Υδρονέτα είναι το Αυλάκι, που βρίσκεται ανάμεσα στην παλιά γέφυρα της Αγίας Άννας και στο Αρχοντικό του Μπουντούρη. Είναι μια πανέμορφη μικρή παραλία γεμάτη βότσαλα, η οποία το βράδυ φωταγωγείται προσφέροντας θαυμάσιο θέαμα. Κατεβαίνεις από σκαλάκια αμέσως μετά την Υδρονέτα, έχει πρασινογάλαζα νερά και ένα μώλο στον οποίο μπορεί να κάνει κάποιος ηλιοθεραπεία.

Όλες οι παρακάτω παραλίες επικοινωνούν με το λιμάνι της Ύδρας με θαλάσσια ταξί, καϊκια ή μικρά τουριστικά σκάφη.

Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, 5 λεπτά μετά το Αυλάκι, φτάνουμε στο Καμίνι, ένα μικρό, φυσικό και γραφικό ψαρολίμανο γεμάτο από ψαρόβαρκες. Στο μικρό λιμάνι των Kαμινιών, υπάρχει το παλιό σπίτι του Mιαούλη, το "κόκκινο σπίτι" στο οποίο διοργανώνονται διάφορες εκθέσεις κάθε καλοκαίρι. Ακριβώς δίπλα υπάρχει το Μικρό Καμίνι, μια όμορφη, οργανωμένη και μικρή βοτσαλωτή παραλία με beach bar, στο "παλιό Λιοτρίβι", που προσφέρεται για μικρά παιδιά και παιχνίδι. Στα Καμίνια, μέρος για οικογενειακό τουρισμό, υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και γραφικές ταβέρνες.

Συνεχίζοντας το χωμάτινο παραλιακό δρόμο, μετά από 10 λεπτά, φτάνουμε στον πανέμορφο παραθαλάσσιο παραδοσιακό οικισμό του Βλυχού, με μαγευτική θέα και υπέροχα ηλιοβασιλέματα, που προσφέρεται για οικογενειακό τουρισμό.

Κατάλευκα εξοχικά σπίτια με μεγάλες ολάνθιστες αυλές απλώνονται μέχρι τους πρόποδες του λόφου πάνω από την παραλία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα γραφικά παραθαλάσσια εκκλησάκια, του Αγίου Χαραλάμπους στο πλάτωμα της κορυφής ενός βράχου που αναδύεται από τη θάλασσα, των Αγίων Κάρπου και Παπύλου (1815) και της Αγίας Παρασκευής που δεσπόζει πάνω στον ψηλό θαλασσοδαρμένο βράχο δίπλα στην παραλία, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα καταπληκτικής ομορφιάς.

Η οργανωμένη γραφική παραλία του Βλυχού με γκρίζα και κοκκινωπά μικρά βότσαλα και πεντακάθαρα νερά, κατάλληλη και για μικρά παιδιά, είναι μια από τις ωραιότερες και δημοφιλεστερες παραλίες του νησιού. Στο Βλυχό υπάρχουν θαυμάσιες γραφικές παραθαλάσσιες ταβέρνες, με φρέσκο ψάρι και παραδοσιακά φαγητά, καθως και αναψυκτήρια για καφέ και ποτό.

Μετά το λιμανάκι του Βλυχού, βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός Πλάκες Βλυχού, μια πολύ όμορφη και πλήρως οργανωμένη παραλία με πεντακάθαρα γαλανά νερά. Λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα υπάρχει πολύ καλό ξενοδοχείο με bar και εστιατόριο, όπου μπορείτε να απολαύσετε δροσιστικούς χυμούς και εξαιρετικές γεύσεις.

Φεύγοντας από το Βλυχό, μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας και αφού συναντήσουμε μία γέφυρα του 17ου αιώνα μοναδικής ομορφιάς, φτάνουμε στην παραθαλάσσια περιοχή του Παλαμιδά, μία όμορφη παραλία με άμμο και ψιλό βοτσαλάκι. Εκεί βρίσκεται το Αρχοντικό του Βούλγαρη και το σπίτι στο οποίο κατοικούσε σύμφωνα με την ιστορία ο Καπουδάν Πασάς. Κοντά στην παραλία του Παλαμίδα υπάρχει καρνάγιο για την επισκευή και συντήρηση μικρών και μεγάλων σκαφών. Λίγο πιο πέρα, μετά τον κοφτό βράχο "Ζαστάνι", η ερημική παραλία του Αγίου Κυπριανού, με πρασινογάλαζα νερά και το εκκλησάκι του Αγίου Κυπριανού.

Μετά τον Παλαμίδα βρίσκεται ο Μώλος, ένας κλειστός και αρκετά ήσυχος, βραχώδης όρμος, με μεγάλη και όμορφη παραλία με βότσαλα. Εδώ, στο κέντρο της παραλίας, βρίσκεται το παλιό σπίτι του Χαραμή και τα γραφικά σπιτάκια της περιοχής κατά μήκος της παραλίας που απέχει από την Πόλη της Ύδρας περίπου 70 λεπτά με τα πόδια. Στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, λειτουργούσε σαν ναύσταθμος των πλοίων της επαναστατημένης Ύδρας.

Στη συνέχεια, λίγο πιο πέρα από το Μώλο, βρίσκεται μια πευκόφυτη περιοχή, το Καουμίθι, που έχει μία μη οργανωμένη παραλία με χοντρή άμμο. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται η παραλία "Μπαλή" ή "Πηγαδάκια" με μικρά βοτσαλάκια, ζεστά νερά που σχηματίζει ένα μικρό λιμανάκι. Λίγα μέτρα από τη θάλασσα υπάρχει αρχαία Πρωτοελλαδική εγκατάσταση.

Tο Μπίστι είναι ο νοτιότερος όρμος του νησιού και περιβάλλεται από ψηλά βράχια. Είναι οργανωμένη παραλία και προσφέρεται για θαλάσσια παιχνίδια, μακροβούτια από τα βράχια και ψαροντούφεκο, δίπλα σε κατάφυτο πευκοδάσος, στο οποίο υπάρχει άλλη μία αρχαία Πρωτοελλαδική εγκατάσταση.

Επόμενη παραλία, κοντα στο ακρωτήριο Μπίστι, στη δυτική ακτή του νησιού, είναι η πανέμορφη παραλία του Αγίου Γεωργίου, ήσυχη και χωρίς οργάνωση, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πευκόφυτους λόφους. Στους βράχους πάνω από την παραλία δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου.

Περνώντας από την νοτιοδυτική άκρη του νησιού συναντάμε τις περιοχές "Παούκι", "Φίχθι" και φτάνουμε στον όρμο του Αγίου Νικολάου. Οργανωμένη παραλία με ψιλά βότσαλα και διάφανα κρυστάλλινα νερά, στο μυχό του κόλπου, με πλαγιές κατάφυτες από πεύκα και κατάλληλη για υποβρύχιο ψάρεμα. Υπάρχουν ψάθινες ομπρέλες και ξαπλώστρες με μικρά τραπεζάκια, καντίνα με αναψυκτικά και πρόχειρο φαγητό και σε μικρή απόσταση από την ακτή υπάρχουν πεύκα, που χαρίζουν ίσκιο και δροσιά. Σε κάποιο σημείο υπάρχει λίγη άμμος για να παίξουν μικρά παιδιά. Ψηλά βρίσκεται το κάτασπρο εκκλησάκι του "Αγίου Νικολάου" και πιο δίπλα βρίσκεται η Μυκηναϊκή-Πρωτοελλαδική εγκατάσταση, ένα αρχαίο έργο ύδρευσης, το πιο παλιό ίσως στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας και προσπερνώντας το ακρωτήριο του "Αγίου Κωνσταντίνου", ακριβώς κάτω από το Βουνό Γερακίνα, προχωράμε προς την νότια πλευρά της Ύδρας. Εδώ ξεπροβάλλουν μπροστά μας απότομες ακτές από τα βουνά της περιοχής "Ζόγιερι" μέχρι να φθάσουμε στο ακρωτήριο του "Αγίου Ιωάννη".

Μετά η μορφολογία της περιοχής αλλάζει, το θαλασσινό τοπίο ηρεμεί και εμπρός μας ξεπροβάλλει η πανέμορφη περιοχή της «Νησίζας». Η «Νησίζα» είναι ένα πευκόφυτο κομμάτι γης που εισχωρεί στην πράσινο-μπλε θάλασσα και διαθέτει δύο πανέμορφες παραλίες με βότσαλο, χωρίς οργάνωση, σε έναν όρμο που περιβάλλεται από πεύκα, εκεί που ήταν κάποτε το επίνειο του αρχαίου οικισμού της Επισκοπής.

Μετά τη Νίσιζα βρίσκεται το Κλιμάκι, κάτω από τα βουνά "Ερως" και "Πύργος", μία μεγάλη παραλία χωρίς οργάνωση με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά, με αρκετές εξοχικές κατοικίες και ξωκλήσια (Άγιοι Ταξιάρχες).

Μετά τη Σπηλιά της Φώκιας, το ακρωτήρι "Χούντα του Ρήγα", τον όμορφο "όρμο του Ρήγα" και το ακρωτήριο "Τσιγκάρι" βρισκόμαστε στην πιο όμορφη παραλία της νότιας ακτής του νησιού, τη Λιμνιώνιζα, μία παραλία με βότσαλα, χωρίς οργάνωση, που προσφέρεται για υποβρύχιο ψάρεμα. Δίπλα της η λιγότερο γνωστή παραλία "Καραλή". Στο νησάκι που βρίσκεται στην παραλία της Λιμνιώνιζας έχουν βρεθεί ίχνη από την Πρωτοελλαδική εποχή.

Ολοκληρώνοντας τον περίπλου του νησιού, περνάμε από τις απόκρημνες νοτιοανατολικές, που γίνονται πιο άγριες και πιο απότομες με αρχή τη "Χούντα Ζέζα". Περνάμε από την περιοχή "Πιόθι", την περιοχή "Πεντεβόλια" στον όρμο Αυλάκι, τον όρμο "Ζωγκού" και στο τέλος φθάνουμε στο ακρωτήρι της Ζούβρας.

Αριστερά από το ακρωτήριο της Ζούβρας κατευθυνόμαστε βόρεια και συναντάμε τον όρμο της «Ζωοδόχου Πηγής» και την περιοχή του «Νερού» που εδώ και πολλές χιλιετίες σταλάζει μέσα σε ένα βράχο νερό δίνοντας την ονομασία στην περιοχή. Στο ύψωμα βρίσκεται το κάτασπρο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής και στον απότομο βράχο του «Νερού» τα ερείπια μια αρχαίας εγκατάστασης.

Περνώντας τον Κάβο «Χούντα Ντόσα» και τον Κάβο «Μπρετίστα» φθάνουμε στον όρμο της «Λέδεζας», το επίνειο της «Ζούρβας» που από εκεί ξεκινά η ανάβαση προς την Ιερά Μονή του «Γενέσιου της Θεοτόκου».

Συνεχίζοντας φθάνουμε στην περιοχή «Καστέβα», που σχηματίζει δύο θαλάσσιους κόλπους, ένα, τον μεγαλύτερο, στη δυτική πλευρά και ένα άλλο μικρότερο στην ανατολική. Ακολουθεί η περιοχή της "Μαρούλεζας" ονομαστή για τις φασκομηλιές της και στη συνέχεια το "Κρίταμι", ένα φυσικό λιμανάκι στο οποίο βγαίνει το αρωματικό φυτό κρίταμι.

Στη συνέχεια φθάνουμε στον τελευταίο όρμο, πριν από το λιμάνι της Ύδρας, στο Μανδράκι το παλιό πολεμικό λιμάνι του νησιού, που η εισοδός του φυλαγόταν παλιά από δύο μικρά κάστρα που ήταν γεμάτα με κανόνια.

Στο Μανδράκι υπάρχει πολύ όμορφη αμμουδιά, η μοναδική στην Ύδρα χωρίς βότσαλα, που βρίσκεται 20 περίπου λεπτά από το λιμάνι της Ύδρας και μπορείτε να φθάσετε σε αυτό είτε περπατώντας, είτε με θαλάσσια μέσα από το λιμάνι.

Τέλος, μεταξύ της περιοχής Μαντράκι και του λιμανιού της Ύδρας υπάρχει η περιοχή «Καμαρίτσα», τοποθεσία «Ποδαράκι του Χριστού», η περιοχή «Γούρνα» και στη συνέχεια φθάνουμε στο φάρο που βρίσκεται στο λιμάνι της Ύδρας.

Ενδεικτικά γράφουν για εμάς

Πριν την αναχώρηση...wonderful experience...

Επίσκεψη και εφέτος στην Βεράντα. Καθαρό και περιποιημένο εστιατόριο. Υπέροχη, χαλαρή ατμόσφαιρα. Διακριτικές μουσικές επιλογές. Ευγενέστατο προσωπικό. Στην αρχή, νόστιμα ντιπ με ζεστά ψωμάκια, ανοίγουν την όρεξη για τις ωραίες γεύσεις που ακολουθούν. Ποικιλία οίνων. Διαλέξαμε τον δικό τους, ειδική παραγγελία από Οινοποιείο της Πελοποννήσου....

Καταπληκτικό

Εξαιρετική θέα. Το φαγητό πολύ καλό. Προσεγμένα πιάτα με άριστο σέρβις. Επιλογή και για ποτό ή κοκτέιλ, ανάλογα την διάθεση. Το προτείνω ανεπιφύλακτα

Η πιο ωραία βεράντα ..!!

Πήγαμε νωρίς για να πιούμε ένα κοκτέιλ,όταν πέρασε η ωρα και άρχισαν να βάζουν τα κεριά δεν υπήρχε περίπτωση να φύγουμε,το σέρβις παρά πολύ καλό και φιλικό,ολα τα πιάτα ήταν πολύ νόστιμα,σας το προτείνω ανεπιφύλακτα ..!!

alex2017mesi20

Veranda & Hydra

Σπουδαία θεα, μακράν!!!!!! Υπεροχα ελληνικα κρασια (τεραστια πικοιλια) ...και πολυ καλο φαγητο.... σερβις αμεσο!!!! Πρέπει να πάτε !!! Veranda for Ever.....

infoQ1447QZ

Απίστευτη ''Βεράντα''

Μοναδική θέα, ρομαντική ατμόσφαιρα, χορταστικά πιάτα και ατελείωτες σαλάτες... άμεση εξυπηρέτηση και το μεγαλύτερο ατού… το μόνο εστιατόριο στον αργοσαρωνικό με τόση μεγάλη ποικιλία ελληνικών κρασιών. Μπορώ να πηγαίνω κάθε φορά που επισκέπτομαι την μαγευτική Ύδρα. Και μπορώ να πω ότι κάθε φορά είναι τόσο όμορφο και τόσο διαφορετικό…

PERIGITIS_7

Σταθερή αξία!

Η Βεράντα είναι ένα εστιατόριο-σήμα κατατεθέν στο νησί της Ύδρας! Υπέροχες σαλατες και μακαρονάδες και ένα απ τα αγαπημένα πιάτα το σαλτιμποκα(χοιρινο με σως λεμονιού). Οι ιδιοκτήτες σ υποδέχονται σαν στο σπίτι τους κι.αυτό είναι ένα από τα πολλά θετικά#

PanosSka

Δεν υπαρχουν λογια

Δεν υπαρχουν λογια για την θεα. Υο εστιατοριο ειναι στην καλυτερη τοποθεσια. Κερια αστερια .... ατμοσφαιρικο. Το φαγητο πολυ καλο . Φοβερα κοκτειλ. Το service πολυ ευγενικο. Αρκετα οικονομικο. Εξαιρετικη wine list. Για καλο και για κακο να εχετε και μια ζακετα μαζι σας!!!! Αξιζει σιγουρα τον κοπο....

Peggy M

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

Τίμια παρουσία στο γαστρονομικό τοπίο της Ύδρας. Σέρβις ευγενικό, αίσθηση πολιτισμού. Ισορροπία μεταξύ ποιότητας και τιμών. Το περιβάλλον υπέροχο. Καθαρό. Θαυμάσια, διακριτική μουσική. Ωραίο κέρασμα στο τέλος, από φρούτα ή γλυκά. Η λίστα κρασιών, ανανεωμένη και εξαιρετική. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα την πανέμορφη ΒΕΡΑΝΤΑ, και δεν μας τρομάζουν τα σκαλιά της!

fgdhyr

Το καλύτερο δείπνο στην Ύδρα

Ενα εξαιρετικό εστιατόριο με πολυ φιλικό προσωπικό, πολυ ωραία θέα κ φυσικά ενα πολύ καλό φαγητό. Ήμασταν για 3 διανυκτερεύσεις στο νησί κ επιλέξαμε το veranda για την τελευταία νύχτα. Πραγματικά ήταν το καλύτερο απο ολα τα προηγούμενα εστιατόρια που φάγαμε. Σαν συμβουλή να πάτε μετα το σούρουπο που το φως απο τα κεριά κ τα φωτάκια κάνουν ακόμα πιο ωραία την ατμόσφαιρα!

Giannis P

Value for money

Πολυ ωραιο περιβαλλον με θεα στο λιμανι, καλο και ευγενικο service και ωραια κουζινα, κυριως παστες. Με τιμες Υδρας θεωρειται value for money γι αυτα που προσφερει. Τα ιδια χρηματα που πληρωσαμε στη "Βεραντα" πληρωσαμε και σε ενα απλο γυραδικο την πρωτη μερα που φτασαμε στην Υδρα. Θα το επισκεφτω οπωσδηποτε εαν ξαναπισκεφτω την Υδρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Μ

Πολύ καλή επιλογή.

Όμορφο και προσεγμένο περιβάλλον, ωραία cocktails, νόστιμο φαγητο, ευγενικό προσωπικό, πολύ καλή εξυπηρέτηση, φιλικές τιμές.

Ioanna P

Το καλύτερο εστιατόριο σε όλη την Υδρα!!

Η καλύτερη επιλογή για φαγητό με θέα σε όλη την Υδρα.!! Μετά από αρκετές μέρες στο νησί για καλή μου τύχη είδα στην εφαρμογή τα θετικά σχόλια και είπα να δοκιμάσω. Πραγματικά όλα τέλεια, η σαλάτα λαχανικών ολόφρεσκη, το καρπάτσιο τσιπούρας πεντανόστιμο και γαριδομακαρονάδα δεν υπήρχε! Το προσωπικό ευγενέστατο και πολύ αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα !!

GIORGOS L

Υπεροχη θεα

Η ατμοσφαιρα ηταν υπεροχη και το προσωπικο αριστο Η θεα μοναδικη και το φαγητο καταπληκτικο Great atmosphere and excellent staff Unique view and fabulous food

Κωνσταντινα Α

Η πιό ωραία θέα στην ΄Υδρα

Παρόλο τα αρκετά σκαλοπάτια που πρέπει να ανέβεις για το εστιατόριο αυτό σε αποζημιώνει η μαγευτική θέα του βραδινού λιμανιού και το πολύ καλό ιταλικό φαγητό που διαθέτει. Ένα από τα μέρη που πρέπει να πάει κανείς όταν βρεθεί στην Ύδρα.

sa a

Ίσως το καλύτερο Ιταλικό εστιατόριο που έχω φάει

Εστιατόριο με ιταλικό μενού, ζυμαρικά κυρίως, σαλάτες αλλά και ορεκτικά όπως καρπάτσιο τσιπούρας. Όπως λέει και το όνομα του πρόκειται για μια βεράντα με καταπληκτική θέα στο λιμάνι. Το σέρβις είναι άψογο, τα παιδιά που σερβίρουν είναι πολύ ευγενικά και μιλούν πολύ καλά αγγλικά. Ρωτήστε τους για ριζότο όπως και αστακομακαρονάδα !

althexis